Op 29 november 2019 werd het Joostock Joomla Camp in Arnhem georganiseerd, hierbij een verslag van Johan van der Velde.

Molenplaats Sonsbeek

Het Joostock The Toolkitsession was voor mij de eerste deelname aan het inmiddels 4e Joostock evenement dat georganiseerd werd. Dit maal op een fantastische mooie locatie Molenplaats Sonsbeekpark in Arnhem .

Omstreeks 10.40 ben ik vertrokken met de auto richting Arnhem. Na een rit van bijna 2 uur arriveerde ik op de locatie en had ik een parkeerplek gevonden. Tijdens het zoeken naar een parkeerplek kwam ik JUG043 bezoeker Fred van Kessel tegen. Anja de Crom, Hilda Abbing en Hans van der Meer stonden ons op te wachten bij de ingang van deze prachtige locatie. Direct kwam ik al veel bekenden uit tegen uit het Nederlandse Joomlawereldje! Het aantal bezoekers was om en nabij de 30.

Omstreeks 13.30 uur trapte Anja de Crom af en vertelde ons wat een Joostock Event inhield. Deze keer had de organisatie bewust wel al voor een thema gekozen. Soms is één onderwerp bij een unconference heel populair, en dan organiseert Joostock er een Joostock Presenteert over. Bij de eerste Joostock unconference was de sessie over AVG, geïnitieerd door Wim Strik, de meest populaire. Die trok in één keer de helft van alle bezoekers. Daar heeft Joostock in 2018 dus ook een Joostock Presenteert over georganiseerd.

Na de opening verteld Rachel Walraven namens het Joomla Marketing Team Nederland dat er Joomla folders besteld kunnen worden. Betreft de mooie Joomla promotie folders die webdesigners aan hun klanten kan geven. In deze folder wordt zonder al te veel technische termen de voordelen en de kracht van Joomla toegelicht. Bestellen van de Joomlabrochure kan via de website van Stichting Joomla Nederland . Doel is dat de folders ook verspreid worden onder potentiele klanten, zodat Joomla meer naamsbekendheid krijgt.

Beheertools voor Joomla!  

Daarna vertelde Jeroen Moolenschot van Joomill ons meer over de verschillende beheertools die er zijn. De volgende onderwerpen heeft Jeroen tijdens zijn presentatie toegelicht:

Bekijk de gehele presentatie van Jeroen Moolenschot . Ik heb nog met Jeroen gesproken en wellicht komt hij het volgend jaar weer naar onze JUG043 om weer een mooie presentatie te verzorgen. Tijdens de sessie werd ook de mogelijkheid gebonden om vragen te stellen.

Tools om samen te werken

Diverse personen hebben hun ervaringen gedeeld over diverse tools om in teamverband te kunnen samenwerken op het gebied van websiteprojecten. De tools (gratis en betaalde versies) die aanbod gekomen zijn:

 • Skype (chat tool van Microsoft)
 • GSuite , (Google Suite)
 • Wiebetaaltwat (Met WieBetaaltWat hou je een lijst bij van je gezamenlijke uitgaven)
 • Trello (Projectmanagement tool) er is een Trello agenda plusplugin voor Chrome
 • Milanote (is een managementsysteem, een digitale planner. met boarden, handig voor Marketingcampagnes, links, documents)

Ander tools die voorbij kwamen zijn:

 • Slack (samenwerkings tool)
 • Zoom (enterprise video conferencing tool met real-time messaging en content sharing (gratis is maximaal 40 minuten meeting)
 • Teamviewer (programma voor schermovername)
 • Asana (samenwerkingstool voor teams die aan projecten werken)
 • Timeneye (eenvoudig en stressvrije tidsregistratie en tracking tool voor teams en freelancers)
 • Stack (Stack een online harde schijf waarop je veilig en gemakkelijk bestanden opslaat, bekijkt en deelt.
 • Triodos Bank rekening

Paymo

Rick Spaan vertelde ons meer over de samenwerkingstool Paymo. Rick gaf aan dat Paymo een CRM achtig clouddienst is. Het heeft nagenoeg alle eerder benoemde mogelijkheden. Het team van R2H was op zoek naar een eenvoudig in te richten tool om optimaal te kunnen samenwerken. Uiteindelijk hebben ze gekozem voor Paymo. Er is een widget beschikbaar voor MAC OS en Windows.

Lees meer over Paymo .

MoneyBird

De laatste presentatie ging over de mogelijkheden van MoneyBird. Annetje Tielemans heeft doormiddel van een demo door het pakket heengelopen en veel mogelijkheden van het appket de revue laten passeren. Denk hierbij aan:

 • Maken van offertes
 • Maken van verkoopfacturen
 • Verzamelen van inkoopfacturen
 • De koppelmogelijkheden van betaalopties zoals bijvoorbeeld iDeal, diverse banken etc.
 • De samenwerkmogelijkheden met je boekhouder
 • De mogelijkheid voor digitale BTW aangifte bij de Belastingdienst
 • Zorgen voor offline backup (bewaarplicht boekhouding)
 • Je kunt zien welke facturen betaald zijn of waarvan de betaling ontvangen is.

Lees meer over de clouddienst MoneyBird .

Na deze laatste sessie van Annetje heeft Rachel Walraven een nieuwe mogelijkheid voor bedrijven aangekondigd om hun bedrijf aan te melden voor een Joomla! bedrijvengids. Lees er meer over in het artikel: Joomla! bedrijvengids beschikbaar .

Na de borrel ben ik weer naar huis gereden. Het was een leerzame gezellige middag. 2/3 van de groep is nog gaan uiteten in Arnhem.

Hieronder nog enkele sfeerimpressies

Joostock Event 29 11 2019 Arnhem toolkitsessions 1 Joostock Event 29 11 2019 Arnhem toolkitsessions 2 Joostock Event 29 11 2019 Arnhem toolkitsessions 3

Joostock Event 29 11 2019 Arnhem toolkitsessions 5 Joostock Event 29 11 2019 Arnhem toolkitsessions 4 Joostock Event 29 11 2019 Arnhem toolkitsessions 6