Lees het verslag van Johan van der Velde van de 3e bijeenkomst van 2020 op 22 juni 2020 j.l. Het thema van de bijeenkomst was: Demo RSForm!Pro ter voorbereiding van een Workshop later dit jaar.

Screen shot JUG043 bijeenkomst 22 06 2020In verband met de Corona pandemie organiseerden we deze keer ook weer als een online bijeenkomst. Deze keer hebben we opnieuw gebruik gemaakt van Zoom als conferencing oplossing. Tijdens deze bijeenkomst waren er 13 deelnemers aanwezig, waarvan een 1 iemand van buiten JUG043. 

Bekijk de presentatie

Joomla! nieuws

  • Op zaterdag 30 mei is tijdens de J and Beyound bijeenkomst, Joomla 4 beta 1 uitgebracht, lees meer over deze update
  • Op dinsdag 2 juni is Joomla 3.9.19 uitgebracht, lees meer over deze update.
  • Joomladagen zijn verplaatst naar 2021; op Zaterdag 30 januari 2021 en Zondag 31 januari 2021 op locatie in Baarlo –Limburg.
  • Geen Joomla! nieuws missen, meldt je gratis aan aan voor de Joomla! Community Magazine, aanmelden nieuwsmagazine.  

Verslag thema: RSForm!Pro demo

Om 18:30 uur heb ik de Zoom meeting open gezet zodat iedereen de gelegenheid had om alvast in te bellen en te testen. Iets na 19.00 uur trapten we met 13 deelnemers af. Na het algemene nieuws en de informatie over verschillende events, zoals Pizza Bugs and Fun en de JoomlaDagen Nederland, zijn we na een korte pauze aan de slag gegaan met een demo van RSForm!Pro van extensie en template ontwikkelaar RSJoomla.

RSForm!Pro is geschikt voor eenvoudige alsook complexe formulieren. Waarmee je contactformulieren, polls maar ook invoer van eigen gemaakte of bestaande extensies kunt gebruiken. De data kan opgeslagen worden in de Joomla! Database of een aparte database.

Voorbereiding demo

De demo werd geregeld via een subdomein waarbij ik Joomla! versie 3.9.19 had geupload via FileZilla. Daarnaast had ik Kickstart.php geupload.
Kickstart.php is een extractietool om snel Joomla! uit te pakken en de installatie van Joomla! op te starten. Kickstart.php is te downloaden via de website van Akeeba Backup. Vooraf had ik een subdomein aangemaakt en een database aangemaakt.

Downloaden van RSForm!Pro

Via de website van RSJoomla kan na het plaatsen van een bestelling RSForm!Pro gedownload worden. RSForm!Pro is verkrijgbaar vanaf € 19,99 excl. BTW. Nadat jij het abonnement betaald hebt krijgt binnen maximaal 15 minuten de beschikking van RSForm!Pro. RSForm!Pro is ook verkrijgbaar voor webdeveloppers waarmee je per website een download keys genereren. Met deze code (ook voor een sinlge domein verkrijgbaar) kun je RSForm!Pro updaten via de back-end van Joomla!

Tip: RSJoomla geeft regelmatig kortingen van 30 - 40% korting op nieuwe abonnementen of verlengingen!

Installatie Joomla wn RSForm!Pro

Nadat de installatie van Joomla! voltooid is, heb ik het component RSForm!Pro geinstalleerd. Vervolgens heb ik alle tabbladen van  het configuratiescherm laten zien en toegelicht. Daarna heb ik een contactformulier aangemaakt en opgeslagen. Ik heb alle mogelijke velden laten zien die je in je formulier kunt opnemen. In het formulier zijn de volgende velden opgenomen:

  • Naam (tekstbox)
  • Emailadres (tekstbox)
  • Telefoonnummer (tekstbox)
  • Onderwerp (tekstbox)
  • Bericht (tekstvlak)
  • Verzend knop

Voor elk veld dat je invoegt kun je aangeven of deze verplicht moet zijn, en of je bijvoorbeeld een controle wilt doen. Bij een e-mail adres kun je een 2 soorten controles kiezen. Bij een wordt gekeken of er aan deze voorwaarden wordt voldaan (naam@domein.nl), geen DNS controle. De andere optie is om een DNS controle te laten doen waarbij een controle op het bestaan van het domein gedaan wordt.

In RSForm!Pro zit een optie Preview, daarmee kun je het eindresultaat zien zonder een menu item aan te hoeven maken. Later heb ik een menu item aangemaakt naar het formulier. Ook heb ik een artikel aangemaakt en daarin een formulier opgenomen via de code: { rsform 1 }. Hiervoor dient de plugin plg_content-v1.51.1.zip, geinstalleerd. Vergeet niet om de plugin te activeren nadat je deze geinstalleerd hebt. 

 

Tip van René Kreijveld

Nog een kleine tip bij gebruik RSForm!Pro: ik gebruik zelf altijd de system plugin in plaats van de content plugin. Ze doen beiden hetzelfde met een klein verschil: de content plugin werkt alleen in artikelen en in modules, de system plugin werkt overal, dus bijvoorbeeld ook in een categorie beschrijving.

Aanvulling door Robert Kronshorst:
En als je caching gebruikt dan moet je goed testen welke van de twee plugins het beste werkt. Je gaat in eerste instantie in je formulier zoeken, maar dan blijkt het wisselen van plugin de oplossing te zijn. Weet ik uit ervaring :-)

Daarnaast heb ik nog een reCaptha plugin geinstalleerd plg_recaptchav2-v2.0.5.zip. Verolgend heb ik de plugin geactiveerd en via Google reCaptcha Admin laten zien hoe een Site en Private-Key aangevraagd zodat we reCaptcha kunt gebruiken. 

Ook heb ik laten zien hoe jij je e-mail berichten kunt opmaken met de velden die je in je formulier gebruikt hebt.
Daarnaast heeft RSForm!Pro de mogelijkheid om veel variabelen in te vullen die RSForm!pro uit het formulier haalt.

Voor RSForm!Pro heb ik een CheatSheet beschikbaar gesteld. De cheatSheet heb ik tijdens de Joomladagen 2018 gekregen had vanuit mijn deelname aan de workshop RSForm!Pro.  Deze werd door Anja de Crom en René Krijveld verzorgd. Deze CheatSheet is alleen beschikbaar voor onze JUG043 Maastricht leden nadat ze ingelogd zijn! https://jug043.nl/over-ons/downloads-leden

Vanuit de deelnemers werden er vragen gesteld en kennis gedeeld over verschillende RSForm!Pro mogelijkheden. De mogelijkheiden zijn erg groot en vaak is je beperkte kennis het knelpunt om van alle functionaliteiten gebruik te kunnen maken. Hieronder de links naar de websites die erbij gezocht werd voor verdere toelichting.

 

Handige links

Informatie RSForm!Pro inclusief de mogelijkheden: https://www.rsjoomla.com/joomla-extensions/joomla-form.html

Documentatie RSForm!Pro:  https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro.html

Tutorials RSForm!Pro: https://www.rsjoomla.com/video-tutorials/rsformpro.html

Aanpassing veld validatie telefoonnummer Nederlands: https://www.rsjoomla.com/forum/37-rsform-pro/24161-regex-validation-phone-number.html

Integratie met Zoom mogelijk: https://www.rsjoomla.com/blog/view/503-rsformpro-zoom-video-conferencing-integration.html

Variabele velden in mail \ bedanktpagina: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro/frequently-asked-questions/dynamically-adjust-email-and-thank-you-message-content-without-php-knowledge.html

Voorbeeld formulier Vogelwacht, aanmelden lidmaatschap: Link naar formulier

Voorbeeld van een BMI berekening via RSForm!Pro

Automatisch copyright jaartal, nooit meer het jaartal aanpassen voor je copyright.

Ook voor de JCe editor kun jij je abonneren Aanmelden nieuwsbrief JCE Editor

Wil je meetesten om bugs op te lossen? Lees er meer over op: https://docs.joomla.org/Testing_Joomla!_patches/nl 

 

Mini Dr. Joomla 

Tijdens de avond werd er nog een Joomla gerelateerde vraag gesteld:

Vraag: Boy Kollee vroeg hoe je de link Meertalige status kunt uitschakelen in de back-end van Joomla!
Boy had een website ingericht, die achteraf toch niet als meertalige site ingericht zou worden. Hij wilde deze optie weghalen uit de backend.
Antwoord is: klik in de Backend van Joomla in het menu Extensies, gevolgd door Modules, Selecteer de optie Beheergedeelte.
Zoek dan naar de Multilanguage status,  schakel de module hier uit door op het groene vinkje te klikken.

 

Feedback van de deelnemers

't was weer prima geregeld

Bedankt Johan, goed gedaan. 

Leerzame sessie!

Wij vonden het fijn dat we de bijeenkomst op deze manier hebben kunnen organiseren, dank ook aan de deelnemers namens:

Leon, Pierre en Johan

 

De volgende bijeenkomst

De volgende bijeenkomst die door JUG043 wordt georganiseerd wordt is op:

Datum en tijd: maandag 24 augustus 2020 van 19:00 t/m 21:30 uur
Locatie: online
Thema: Nog niet bekend
Naam (gast)spreker: nog niet bekend

Aanmelden bijeenkomst