Op 17 en 18 mei 2019 werden weer de JoomlaDagen Nederland georganiseerd. Dit maal in het Carlton President Hotel in Utrecht.

JoomlaDag 1 - 17 mei 2019

Johan van der Velde - JUG043 Joomladagen 2019Op vrijdag 17 mei ben ik om 6:45 uur vertrokken vanuit thuis en richting Utrecht gereden. Omstreeks 8:35 uur was ik daar en heb ik me gemeld bij Sander Potjer en kreeg ik mijn toegangsbadge en goodiebag. Al snel werd mijn Limburgs accent herkend door een andere Limbuger.

Onder het genot van een kop koffie heb ik nader kennis gemaakt met inmiddeels JUG043 Maastricht lid Jules. Al snel zag ik ook ons Belgisch lid Guy binnen lopen en ook met hem heb ik even een praatje gemaakt. Ook heb ik veel mensen vanuit de Joomla Community gezien en een handje geschud.

Om 9:15 uur gaf Sander Potjer het startsein voor de 14e editie van de JoomlaDagen NL. Na een korte toelichting over de locatie en hoe het dagprogramma eruit ziet kon ik naar mijn eerste en laatste workshop van die dag, Je eerste eigen Joomla-template.

 

Workshop: Je eerste eigen Joomla-template 

Door: Rachel Walraven

Je hebt altijd al een eigen template willen bouwen voor je Joomla! website. Maar het is er nooit van gekomen of je weet niet goed hoe je het aan moet pakken. In deze workshop gaan we dit stap voor stap oppakken. Op basis van een ‘lege’ basistemplate ga je je eigen template maken. Je leert hoe de template in elkaar zit, hoe je de structuur van je site opbouwt, je moduleposities bepaalt en hoe je de site opmaakt. Als we tijd (en zin) hebben kijken we nog even naar eenvoudige template overrides. Niveau: Beginner, met (basis)kennis van HTML en CSS.

Het was een leerzame workshop en nadat Rachel de deelnemers eerst voorzien had van de benodigde bestanden gingen we al snel aan de slag. Ze heeft stap voor stap uitgelegd hoe een Joomla! template opgebouwd is, welke bestanden het bevat en hun doel. Iedereen had op zijn of haar laptop een eigen Joomla website geinstalleerd, al dan niet met voorbeeld data. Al snel werden er aanpassingen in het templateDetails.xml gedaan en ook de index.php werd aangepast. Alle overbodige module onderdelen werden weggehaald, maar er werden ook nieuwe module locaties toegevoegd. Later gingen we met Less en CSS aan de slag en al snel begon het basis template er anders uit te zien.

De tijd vloog voorbij, helaas konden ze niet alles behandelen binnen de tijd. Echter er was wel voldoende tijd om eens kennis te maken met hoe een Joomla template opgebouwd is en het was leuk om hier eens mee kennis te maken. Een leuk idee om hier eens een Workshop binnen onze JUG043 voor te organiseren.

Bekijk de presentatie

DIY (Do It Yourself)

JD19NL Joomla MarketingNa de lunch heb ik zoals al aangegeven geen workshops meer gevolgd maar ben ik naar de Regular Labs zaal gegaan om deel te nemen aan een van de onderdelen van DIY. Rachel Walraen is coordinatrice van het Nederlandse Joomla Marketing team en samen met haar, Hilde Abbing, Jeroen Molenschot, Edith van Leeuwen en nog enkele personen hebben we van gedachtte gewisseld over Joomla marketing gerelateerde onderwerpen.

Het Nederlandse Marketing team heeft met een aantal mensen een mooie Joomla folder ontwikkeld en laten drukken, in de Goodiebag zaten er 5. Voor de JUG043 Maastricht hebben we er nog bijgekocht. Omstreeks 15:15 uur ben ik weer terug richting huis gereden om op tijd thuis te kunnen zijn zodat ik mijn oudste dochter van het sporten kon ophalen.

JD19NL Nieuwe Joomla FolderIn de avonduren was er nog een social event waarbij je de gelegenheid hebt om andere Joomlers te leren kennen tijdens een 3 gangen diner en een borrel tot??:?? uur. Veel gasten zijn blijven overnachten in het hotel.

 

 

 

 

 

 

JoomlaDag 2 - 18 mei 2019

Omstreek 6:40 uur ben ik vetrokken om Tom op te halen. Vandaag gingen we samen richting Utrecht. Omstreeks 8:30 waren we in het Hotel. Wederom een hoop bekende gezichten uit de Joomlacommunity en ook mensen die je jaarlijks terugziet op de JoomlaDagenNL. Na een lekker kopje koffie en wat leuke gesprekken ging dan om 9:15 uur dag 2 van start.

 

Joomla in Perspective 

Door: Alexander Metzler (Joomla vice-president)

What's Joomla? What are the challenges for an Open Source project in 2019? What prospects does the rapid change of the market offer for our software and for the different (business) models? And why should we be proud of ourselves?

Alexander heeft een mooie presentatie gegeven waarbij hij de snelle veranderingen van de software markt en business modellen besproken heeft. Ook hebben we een nieuwe kreet geleerd, in de Joomla Community worden heel wat kreten gebruikt RTSR (read the search results), een variant op RTFM (read the f*cking manual).

 

Joomla 4 

Door: Brian Teeman (co-founder Joomla)

Brian Teeman keynote joomla4Ben jij ook zo benieuwd naar de status van Joomla 4 en wanneer deze uitkomt? En wat zijn eigenlijk de nieuwe features? Wordt de migratie lastig? Brian Teeman vertelt je alles over Joomla 4 tijdens zijn keynote.

Afgelopen week is Joomla 4 alpha release 9 uitgekomen, Brian heeft aan iedereen gevraagd om mee te testen. Des te eerder kan Joomla 4 uitgebracht worden. De planning is dat eind mei of begin juni 2019 de eerste Joomla 4 beta uitgebracht wordt. Doelstelling is nog steeds om Joomla 4 aan het eind van 2019 uit te brengen.  Joomla 4 krijgt ontzettend veel nieuwe features en wordt een vooruitstrevend CMS!

De installatie van de Joomla installatie herschreven waardoor je heel snel in een aantal stappen Joomla kunt installeren. Zo snel dat Brian geen screenshot kon maken van de installatie zelf ;-) ! 

De backend van Joomla is vernieuwd en voorzien van een frissen nieuwe look and feel waarbij goed nagedacht is over welke informatie er nu beangrijk is en welke er gegroepeerd kan worden. Er komt een compleet nieuwe image manager waarbij je nu ook eenvoudige crop bewerkingen kunt doen. je kunt koppelingen leggen (via een plugin) om ook te kunnen connecteren naar DropBox of GoogleDrive om makkelijk je afbeeldingen te kunnen uploaden.

Er is een workflow systeem ontwikkeld waarmee je processtromen kunt maken zodat een contectschrijver, designer, de legag department en uiteindelijk de directie het nieuwe Joomla artikel kunnen inzien en publiceren. Iedere rol krijgt zijn taak en alleen de rechten die je nodig hebt.

Accessibility is enorm verbeterd zodat websites toegankelijk zijn voor iedereen, mensen die slecht zien of zelfs blind of doof zijn, maar ook mensen die al dan niet tijdelijk een handfunctie missen kunnen snel en eenvoudig door Joomla heen navigeren. Hiermee is Joomla geschikt voor overheidswebsites die in Nederland en in de EU verplicht (via wetgeving) zijn om toegankelijk te zijn voor iedereen!

Er komt een nieuwe TinyMCE versie in Joomla waarmee he ook snel en eenvoudig video's kunt embedden door een druk op een knop. Nadat je een nieuw artikel opgeslagen hebt, krijg je direct de mogelijkheid om een nieuw menu item aan te maken. Er zit een nieuwe code debugger in Joomla en een CLi commandline tool en webservices waarmee Joomla ook te koppelen is aan andere applicaties. In Joomla 4 kun je security headers meegeven (nu kun je dat doen via het HTAcces bestand). Er komt een override button waarmee je kunt zien of je in het verleden template overrides gebruikt hebt.

Dit is slechts een hele kleine greep van de verbeteringen die in Joomla 4 doorgevoerd zijn door de ontikkelaars.

Bekijk de presentatie 

De groepsfoto Joomladagen NL 2019

Groepsfoto Joomladagen 2019

 

Je eigen Joomla VPS inrichten en beheren met Runcloud.io 

Door René Kreijveld

JD19NL Rene Kreijveld VPSEen eigen Virtual Private Server (VPS) gebruiken voor jouw websites of die van je klanten kan de voorkeur hebben boven het hosten op een shared hostingomgeving. In deze presentatie vertel ik hoe je een eigen VPS kunt inrichten en beheren met Runcloud.io. Ik toon je alle stappen aan de hand van duidelijke video’s. Een eigen VPS is niet voor iedereen de beste oplossing. Basiskennis van Linux beheer is soms nodig en incidenteel moet je online op zoek naar oplossingen voor problemen. Ik vertel je ook de voor- en nadelen en de aandachtspunten van een eigen VPS.

Omdat we vanuit onze JUG043 voornemens zijn om workshops te gaan organiseren is het inrichten van een eigen VPS ook een optie. René heeft verteld wat er allemaal komt kijken bij het installeren van een eigen VPS via Runcloud.io of Hetzner. Het installeren van een VPS is in de basis zo gedaan. Nadat de VPS online is, dien je een OS te installeren, daarna maak je van de Linux server een webserver door Apache, MySQL en PHP te installeren. Hiervoor zijn scipts te vinden op het internet (GitHub van René) Vervolgens wil je dat de Server je website(s) te beanderen zijn via een domein naam, dus dien je de DNS in te stellen. Indien je ook e-mail wil kunnen versturen dan dien je een maildienst te activeren. Daarna kun je een database aanmaken en uiteindelijk Joomla! installeren. In zijn presentatie staan ook een aantal filmpjes verwerkt. Die laten zien hoe hij de severs installeerd, DNS configureerd etc.

Bekijk de presentatie

Joomla SEO set-up 

Door: Simon Kloostra

JD19NL Simon kloostra SEO basisIn deze presentatie nemen we de complete SEO set-up van een simpele, nieuw gebouwde Joomla website door. Wat moet je doen om te zorgen dat Google je site snel op de goede manier indexeert en waardeert en welke fouten moet je vermijden. Eerst kijken we kort hoe Google werkt en omgaat met zoekwoorden zodat je weet waar je bij het bouwen van je site rekening mee moet houden. Onderwerpen die daarna voorbij komen zijn: paginatitels, metabeschrijvingen, URL-set-up, paginastructuur, sitemaps, robots instellingen, Google Search Console, redirects, enzovoorts. Ook kijken we kort naar een aantal SEO extensies.

Deze presentatie was voor mij minder interessant, desalniettmin zitten er altijd leermomenten in. Simon vertelde over de basic SEO settings voor Joomla! In een demo liet hij zien welke instellingen hij altijd gebruikt. Daarnaast heeft hij e.e.a uitgelegd over de URL's van Joomla en menu items en de met discription en meta keywords. Belangtijk aspect is, schrijf ten alle tijden de teksten voor je bezoekers / doelgroep. Het is niet de bedoeling dat je voor de zoekmachines gaat schrijven. Je kunt Google Search gebruiken om de ideale zoekwoorden te vinden, gebruik hierbij ook meervoud of accroniemen.

Zorg dat je zoekwoorden ook in de titel terugkomt en in je tekst. Controleer ook je website in Google, type in de adresbalk de volgende URL in site:<jedomein.nl>, je zult de resultaten zien van hoe je website in Google vermeld staat. Zorg dat je website een SSL certificaat heeft en veel SEO instellingen komen terug in de presentatie van Simon. Je kunt de URL's van je website aanpassen, ben hier echter voorzichtig mee, er kunnen 404 pagina's ontstaan indien je de titel aanpast, gebruik eventueel redirects, maar nog beter is om direct tijdens het maken van je website goed na te denken over de titels en de bijbehorende URL's. Zorg voor een goede URL en menu structuur.

Bekijk de presentatie

The webmasters struggle 

Door: Mike Veeckmans

JD19NL Mike Veeckmans webmasterstruggleHet leven van een webmaster kan een hel zijn, maar dat moet zeker en vast niet zo zijn. In deze meertalige, interactieve presentatie luchten we niet enkel ons hart, maar gaan we eveneens tools, tips en tricks zien passeren om het leven als webmaster aangenamer te maken. Of het nu in Joomla! of een ander CMS systeem is als webmaster lopen we dagelijks tegen uitdagingen aan. We lossen problemen op waarvan de klant niet wist dat die ze had, op manieren die ze niet verstaan. Wil je alvast een topic mee opnemen? Tweet me @MVeeckmans met de hashtag #webstruggle.

In de presentatie van Mike (deze staat 25-05 nog niet online) komen de strubbelingen van de webmaster aan bod. Wat doet nu eigenlijk een webmaster? Waar liggen de verantwoordelijkheden en wat zijn de valkuilen. belangijk is dat jij de afspraken duidelijk en helder hebt. De klant kan a zeggen maat b bedoelen, aan jou de taak om dat te achterhalen en laat daarom opdrachten bevestigen. Maak duidelijk afspraken hoe teksten en afbeeldingen aangeleverd moeten worden, denk hierbij aan bestandsgrotte en het soort bestand (PNG of JPEG).

Indien je met meerdere personen aan een website werkt (webagentcy) zorg dan dat alles in een systeem vastgelegd wordt. Mike gaf opties zoals Jira an Confluence. Jira is een op Agile gebaseerd ticket/project registratiesysteem dat door veel bedrijven gebruikt wordt tijdens de ontwikkeling van Software en of Websites. Confluence is uitermate geschikt als documentatie tool, om samen te kunnen werken. Houd er rekening mee dat er fouten gemaakt worden, blijf volhouden en de mensen erop wijzen hoe het wel zou moeten. De aanhouder wint.

Bekijk de presentatie

 

Advanced SEO voor Joomla 

Door: Simon Kloostra

Deze presentatie duikt wat dieper in de SEO materie. We gaan er van uit dat je met je website en content al de nodige zichtbaarheid en rankings hebt en kijken wat je dan verder nog kunt doen. Dan kijken we met name naar het optimaliseren van de indexatie in Google plus hoe je je zichtbaarheid in die index kunt verbeteren. We kijken daarbij hoe je een SEO audit kunt uitvoeren en hoe je daarbij tools als (de nieuwe versie van) Google Search Console en gespecialiseerde SEO software kunt inzetten.

De laatste presentatie ging Simon Kloostra dieper in op SEO voor Joomla. In de basis is goede betrouwbare en snelle webhosting essentieel. Maak gebruik van een SSL certificaat, gebruik de modere routing opties van Joomla! Zet de zoekmachine opties voor artikelen goed. een 404 of bedankpagina komen vaak voor en niet relevant voor zoekmachines, gebruik hier de optie NoIndex / NoFollow. Voorkom duplicate content, maak je content en titiels uniek. Vergeet niet om je eventueel gebruikte dummie pagina's of de voorbeelddata van Joomla te verwijderen. Werk met redirects indien pagina's niet meer bestaan, ook hiervoor heeft Joomla ingebouwde tools (basis core). Zorg dat je ook lokaal gevonden wordt als je alleen lokale klanten hebt. Maak gebruik van bijvoorbeeld Google Search of de Joomla extensie zoals PWT Seo.

Bekijk de presentatie

Joomla Markteting en Communicatie

JD19NL Rachel Walraven Joomla MarketingNiemand minder dan Rachel Walraven is verkozen als TeamLead voor het Marketing en Communicatie Team in de Internationale Joomla Community. Tijdens een korte presentatie stelt ze zichzelf voor aan het publiek.

 

 

 

 

 

Tips & tricks voor je eigen Joomla bedrijf 

Door: diverse sprekers

JD19NL Panel SprekersHoe ga jij om met onderhoud van websites? Werk je volgens een vaste prijs of op uurbasis? En hoe stel je het tarief vast? Veel van ons hebben een eigen Joomla bedrijf waarbij we goede Joomla-sites bouwen maar alle "randzaken" best lastig kunnen zijn. Hoe gaan anderen daar mee om? Tijdens dit panel delen diverse experts hun tips & tricks over deze onderwerpen en geven antwoord op jouw vragen.

DIt was een leerzaam thema, via een programma konden er vragen gesteld worden aan de panelleden. Diverse onderwerpen kwamen voorbij, hoe maak je een offerte, hoe zorg je ervoor dat je klanten zich binden door ook onderhoud te verkopen. Maak je een wireframe of een mockup van je ontwerp. Wat leg je vast in een offerte, wat is het gemiddeld uurtarief en de kostprijs voor een gemiddelde website? Hoe ga je om met mensen die persé een Wordpress website willen? Geef je de klanten training? Kortom het was een leerzame sessie.

Quiz Dutch Joomla Master 2019

Als afsluiting van de Joomladagen 2019 werd er een quiz georganiseerd, die bestond uit 2 rondes en de winnaars van de 2 rondes moesten ten elkaar spelen voor de felbegeerde troffe Dutch Joomla Master 2019. Deze werd gewonnen door niemand minder dan Anja de Crom. Robert Kronshorst was tweede geworden. Hij kreeg een mooie Joomladagen mok. 

Na een borrel zijn we weer naar Limburg gereden. Toen waren de Joomladagen 2019 echt alweer ten einde. Nu al weer zin naar de 15 e editie van de JoomlaDagen 2020 NL!!

 

Links naar de andere presentaties

Hieronder tref je de links aan naar alle andere presentaties of workshop data van de JoomlaDagen NL 2019.

Workshops van vrijdag:

Bouw je eigen Joomla-component

Door: Marco Dings & René Kreijveld

Heb jij ook al zo vaak componenten uit de JED geïnstalleerd die allemaal net niet doen wat jij zoekt? Je eigen component maken kan dan de oplossing zijn. Met Joomla Component Builder (JCB) maak je zelf componenten waarbij je veel werk uit handen wordt genomen. Bovendien voldoen deze componenten aan de Joomla 3 standaards. Componenten voor Joomla 3 zijn straks met JCB ook te genereren voor Joomla 4. In deze workshop laten Marco en René zien hoe je met behulp van JCB zelf een Joomla 3 component bouwt. We leren je de basistheorie van Joomla MVC en datamodellering. Gezamenlijk bouwen we een basis projectmanagement component voor het beheer van klanten en projecten.

Als voorkennis heb je nodig: basiskennis PHP en MySQL. Je hebt een lokale webserver werkend op je PC zodat je lokaal Joomla 3 kunt draaien. Elke deelnemer krijgt vooraf een Akeeba .jpa backup en die moet je geïnstalleerd hebben voor aanvang van de workshop. Een werkende code-editor zoals PhpStorm, Visual Studio Code, Notepad++ en dergelijke is noodzakelijk. En je moet MySQL Workbench hebben geïnstalleerd en verbonden met je database. Alle deelnemers ontvangen vooraf links naar de te installeren zaken. Niveau: gevorderd joomla gebruiker, aspirerend ontwikkelaar.

Workshop materiaal

Optimalisatietechnieken voor een snelle site 

Door: Patrick Faasse

Zo scoor je in de 90% bij Yslow & Pagespeed (GTMetrix), zelfs met veel plaatjes en effecten op je website. Tijdens de workshop worden alle aspecten zoals template keuze, extensies, compressie, htaccess, hosting, en foto optimalisatie besproken. Verschillende (eigen) websites worden als praktijkvoorbeeld gebruikt.

Bekijk de presentatie

 

Joomla Template Overrides & jLayouts 

Door: Hans Kuijpers

Waarom een 3rd party extensie gebruiken als Joomla core de benodigde content al bevat? Een kalender, slideshow, carrousel en smoelenboek. Allemaal met Joomla, zonder uitbreiding van 3th party extensies. Met deze workshop legt Hans Kuijpers aan de hand van vele voorbeelden uit hoe je template overrides en jLayouts toepast. Als deelnemer ga je ook zelf aan de slag. Dus neem je laptop mee en zorg ervoor dat je met een Joomla website aan de slag kunt. We gaan dingen stuk maken, dus pak niet de website die nu live staat. Voorkennis van PHP, HTML, JS en CSS is wel handig. Een dosis Gezond BoerenVerstand is nog veel belangrijker.

Bekijk de presentatie

 

Presentaties: Zaterdag

Articles Anywhere biedt je een andere manier om naar je Joomla-website te kijken 

Door: Anja de Crom & Peter van Westen

Met Articles Anywhere, de naam zegt het al, kan je overal in de website content laten zien. Artikelen dus, of onderdelen daarvan. Een, of meer. Jij bepaalt wat waar getoond wordt en op welke manier. En je kunt daar heel ver in gaan, zeker als je het combineert met custom fields. Ben je een beetje creatief? Dan kan je Articles Anywhere inzetten voor tal van mogelijkheden waar je anders meerdere andere extensies voor nodig zou hebben. Daarmee maak je het beheer gemakkelijk en logisch, zodat de contentbeheerder met plezier en vertrouwen aan zijn of haar website werkt.

Demosite met voorbeelden

 

domains.joomla.org 

Door: Robert Lamb

In this session Robert will present the new domains.joomla.org, powered by a collaboration between BRANDIT & Joomla!. For each domain you register you will support the Joomla-project as well!

 

Event Booking 

Door: Joris Stolker

Steeds vaker verkopen mensen cursussen, workshops en online trainingen. Hoe verkoop je deze met iDEAL via je Joomla website? In deze presentatie laat ik zien hoe je met Event Booking een cursus registratie systeem opzet. Een overview door de standaard instellingen en mogelijke uitbreidingen.

Bekijk de presentatie

 

Tell me what you want , what you really want 

Door: Brian Teeman

Be a responsible developer and deliver what the client needs not want they think they want.

Bekijk de presentatie

 

Website templates maken met Themler 

Door: Roeland van Anholt

Met Themler is het mogelijk om op een eenvoudige manier een Joomla! template te maken. De template editor is een echte WYSYWIG editor, je ziet hierin jouw content. Responsive bewerken met 1 druk op de knop: de weergave veranderen en aanpassingen maken die voor deze weergave van toepassing zijn.. Oneindig veel module posities aanmaken op de plekken die je zelf wilt en deze een logische naam geven? Geen probleem. Meerdere modules copy/pasten? Alleen opmaak copy/pasten? Met een paar muisklikken gedaan. Een mega-menu of juist een eenvoudige weergave, sticky? Geen probleem. Maar juist niet sticky voor mobiele telefoons? Ook geen probleem!

Bekijk de presentatie

Joomla onder de motorkap 

Door: Peter Martin

Joomla is een geweldig CMS, gemaakt om gemakkelijk een website of webapplicatie te bouwen. Maar wat gebeurt er onder de motorkap van Joomla? Peter bespreekt de technische werking van Joomla en gaat daarbij dieper in op enkele technische aspecten: Categorieen + item counter, Overrides, Menus, Plugins, ACL. Krijg meer inzicht in de werking van Joomla!

Bekijk de presentatie

De Joomla Administrator Back-end optimaliseren 

Door: Peter Martin

Standaard biedt Joomla veel functionaliteit. Voor sommige nieuwe gebruikers kan de hoeveelheid functionaliteiten en opties in de back-end een beetje overweldigend zijn. Wat kun je doen om het hen makkelijker te maken? Ervaren gebruikers kunnen dingen anders doen om hun workflow te verbeteren. Wat kun je doen om de back-end te optimaliseren? Peter laat zien wat je in de back-end kunt doen om jouw Joomla-site te optimaliseren voor nieuwe gebruikers en voor ervaren beheerders. Help jouw Joomla-gebruikers om gemakkelijker en sneller te laten werken in de Joomla backend.

Bekijk de presentatie

Acymailing 

Door: Joris Stolker

Wie verstuurt er geen nieuwsbrieven of emails aan groepen? Acymailing is al jaren een populair mailsysteem in Joomla en nu zelfs W*rdPr*ss. Sinds kort is er een volledig nieuwe versie gelanceerd, Acymailing 6. Een tour door de nieuwe Acymailing en voor welke situaties je deze kan inzetten. Is Acymailing voor jou de beste optie of toch beter Mailchimp? Heb jij al Acymailing en wil je weten of je al over kan? Zo ja hoe verloopt de migratie?

Bekijk de presentatie

Joomla! 4 Developer Checklist 

Door: Roland Dalmulder

We gaan langs de checklist die nodig is om te kijken of je extensie klaar is voor Joomla 4 maar ook op Joomla 3 nog werkt. Namespaces die je nu al kan gebruiken, nieuwigheden in Joomla 4 en andere weetjes. Verder komen PHP 7.2 functies aan bod die gebruikt worden.

Bekijk de presentatie

Succesvolle websites voor klanten 

Door: Patrick Faasse

Bij het bouwen van een website voor een opdrachtgever is de voorbereiding (bijna) belangrijker dan het bouwen. Afspraken maken, verwachtingen managen, voorwaarden opstellen en nagaan wat de klant echt nodig heeft kost veel tijd maar bepaalt vaak wel het succes. Tips, ervaringen en concrete voorbeelden.

Bekijk de presentatie

Fabrik: werken met gegevens uit databases 

Door: Arend-Henk Huzen & Maarten Blokdijk

In deze presentatie laten we zien hoe je met Fabrik gegevens op je Joomla-site kunt ontsluiten. Of het nu gaat om een ledenlijst van de sportclub, het incasso-proces van de klant of de takenlijst van je team. We laten zien hoe de structuur van Fabrik in elkaar zit en hoe je functionaliteit aan je Fabrik-applicatie kunt toevoegen. Met Fabrik bouw je snel en eenvoudig je eigen data-gedreven applicaties. Daarmee vult Fabrik het gat tussen out-of-the-box Joomla-componenten en maatwerk-applicaties. Fabrik is zeer geschikt voor klanten die werkprocessen op hun intranet willen ontsluiten.

Bekijk de presentatie

Upgrading Joomla 3 (or older) to Joomla 4 

Door: Matias Aguirre

In this session Matias (creator of jUpgrade) will show you how you can upgrade your Joomla 3 site to Joomla 4. How much work will this be and how to upgrade the extensions installed? Still on a older Joomla version? No problem, you can migrate from Joomla 1.0!

Bekijk de presentatie

 

Links naar de video's

Dit jaar zijn er voor de eerste keer ook video opnames gemaakt. Vanuit de JoomlaCommunity is een koffer met camera's beschikbaar gesteld met daarin 3 camera's zodat er in 3 van de 4 zalen opnames gemaakt konden worden van de presentaties. Zodra deze beschikbaar zijn zal ik ze hier delen.