Joomla! 4.0 Alpha 1 beschikbaar

Op 17 november is Joomla! versie 4 Alpha 1 gereleased! Lees er meer Joomla! versie 4 in dit artikel.

joomla 4 alpha1

Het Joomla Project heeft Joomla 4.0 Alpha-1 beschikbaar gesteld als download.  Je kunt dus nu gaan testen met deze versie. Let op: deze versie is niet geschikt voor productie websites! Deze versie is bedoeld om te testen en je kunt mee helpen met het oplossen van fouten, hierdoor kan er gewerkt worden naar een stabiele versie van Joomla 4.0!

Wat is er nieuw in Joomla 4.0?

  • Verwijdering van afgekeurde functies uit Joomla 3.x.
  • De installer is herschreven (voor de installatie van Joomla!) voor een snellere en meer intuïtieve gebruikerservaring.
  • Er zijn nieuwe sjablonen gemaakt met behulp van Bootstrap 4.
  • Herschreven Applicaties voor Consoles.
  • Integratie van Joomla! framework pakketten.

Waar is deze release voor?

Het doel van deze release is: het vooraf testen van aangepaste extensies zodat extensieontwikkelaars problemen goed kunnenn verhelpen voordat de definitieve versie beschikbaar komt. Deze release bevat de meeste Joomla! Core library veranderingen die opgenomen worden in versie 4.0.0. Sommige van deze veranderingen vergen aanpassingen aan extensions. Raadpleeg voor een volledige lijst met bekende achterwaartse compatibiliteitsproblemen voor versie 4.0 en mogelijke compatibiliteitsproblemen in Joomla! 4.0 op de documentatie-site. Voor Joomla! 4.0 is bekend dat deze niet compatibel is met mobiele en er ook (nog) niet geupgrade kan worden van Joomla! 3.9. Zie voor de volledige bekende problemen met de 4.0 alpha-1 versie, de versie 4.0 Alpha-1 FAQ op de documentatie-site.

Download
Joomla 4.0 Alpha 1
 

 

Waar is deze versie niet voor bedoeld?

Deze alpha-versie van Joomla 4.0 is niet geschikt voor de productie websites. Het is alleen bedoeld voor het testen!

Moet ik me nu al voorbereiden voor deze upgrade?

Joomla 4.0 wordt de nieuwe primaire versie van Joomla. Joomla 3.9 zal naast Joomla 4 worden vrijgegeven als de laatste minor release van Joomla 3. Voor versie Joomla 3.9 zal ondersteuning beschikbaar blijven gedurende 2 jaar, zodat iedereen genoeg tijd krijgt voor het inplannen van de migratie naar Joomla 4. Zo ben je in de gelegenheid om de extensies bij te werken naar Joomla 4 compatibele versies.

Hoe kan ik upgraden naar Joomla 4.0?

Afhankelijk van de extensies die je geïnstalleerd hebt, is het niet mogelijk om je website van 3.x naar 4.0 te upgraden. Dit is afhankelijk of er totdat 4.0-compatibele updates beschikbaar zijn, die door de extensiebouwers geschreven moeten worden. 
Je vind meer informatie over compatibiliteit vinden voor je extensies in het Joomla Update interface bekijken in Joomla 3.9. Meer informatie over dat zal beschikbaar zijn voordat 3.9 wordt vrijgegeven.

Je moet om je Joomla website voorzien van de nieuwste versie 3.x alvorens te kunnen upgraden naar Joomla 4.

Meer informatie

Als je een extensie-ontwikkelaar bent, zorg ervoor dat jij je abonneren op de algemene developer mailing nieuwsbrief. Dit is een plek waar je extensieontwikkeling kunt bespreken. Nieuws dat kan van invloed zijn op de ontwikkeling op maat zal hier van tijd tot tijd worden geplaatst. Hier volgt een lijst met sites die handig kunnen zijn:

Blijf op de hoogte over het laatste Projectnieuws en belangrijke mededelingen door u te abonneren op de nieuwsbrief van Joomla! evenals de ontwikkelaar-nieuwsbrief.

Bron: https://www.joomla.org/announcements/release-news/5718-joomla-4-0-alpha-1-release.html