Verslag van JoomlaDagen Nederland 2018 JUG043

Op 13 april en 14 april werden alweer de 13e JoomlaDagenNL georganiseerd. Ook onze JUG043 was vertegenwoordigd op de JoomlaDagenNL. Leon Kolenburg en Johan van der Velde waren vanuit JUG043 Maastricht aanwezig, hieronder hun verslagen en foto's.

jd18nl banner vierkant

Zoals gezegd, op 13 en 14 april werden alweer de 13e JoomlaDagen Nederland georganiseerd, op een nieuwe locatie en met een nieuwe opzet. De locatie was dit keer de Hightech Campus Eindhoven, een locatie met de slimste vierkante kilometer van Europa. Voorzien van alle gemakken, dicht bij de snelweg goede parkeergelegenheden, mooi auditorium met een fantastisch scherm.

De nieuwe opzet was dat er op vrijdag workshops organiseerd werden waarvoor je (tegen betaling van 25 euro per workshop) kon inschrijven. 

De zaterdag was als vanouds met keuze uit 4 presenties per tijdsbestek voor zowel de beginnende Joomler, als ook de (ver)gevorderde Joomler. er waren ook enkele mensen van de wereldwijde Joomla Community aanwezig. Hieronde een impressie van Johan en Leon.

jd18nl vlaggen joomlajd18nl rolups jugs

Verslag van Johan van der Velde

Het is vrijdagochtend 7:30 als ik bij Van der Valk het parkeerterein op rijd om Leon Kolenburg op te pikken om richting Eindhoven te rijden. Omstreeks 8:30 zijn we in Eindhoven. Na een korte zoekactie, van waar we moeten zijn komen we aan op de Strip van de Hightech Campus. Al snel kregen we de wel bekende toegangsbadge en de goodiebag. 

Al snel bleek dat wij als JUG043 Maastricht niet op de landkaart stonden die in de centrale hal ophing, gelukkig hebben we dat creatief opgelost door enerzijds onze roll-up, anderzijds door een post-it op het bord te plakken met een pijl die naar Maastricht wijst.

jd18nl start jd18nl

vrijdag 13 april 2018 dag 1

9:00 uur de openingskeynote van Paul Delbar

Waarom zou ik voor Joomla! kiezen? Daarom Joomla! Als webdesigner kun je die vraag ook krijgen, want ondanks dat jij je offerte of aanbieding goed voorbereid hebt, heb je wellicht nog niet over deze vraag nagedacht. Sander Potjer gaf toelichting over de nieuwe locatie en de huishuidelijke mededelingen. 

Link naar programmabeschrijving: Opening keynote

 

Vervolgens heb ik deelgenomen aan de workshop RSForms!Pro verzorgd door Anja de Crom en René Kreijveld.

Link naar programmabeschrijving Workshop RSForms!pro 

jd18nl rene kreijveld rsforms ws
In de middaguren heb ik de algemene presentaties in de Joomla zaal bijgewoond, waarbij er stil gestaan werd, waarom Joomla! We hebben kennis gemaakt met een nieuw potentieel JUG043 Maastricht lid die we naar alle waarschijnlijkheid op 28 mei verwelkomen.

Na de borrel zijn we weer naar het zuiden gereden.

 

zaterdag 14 april 2018 dag 2

Zaterdagochtend 8:00 uur heb ik Leon weer opgepikt bij het Van der Valk Hotel in Urmond en al snel waren we in Eindhoven. Al snel was duidelijk dat de opkomst voor deze dag beduidend groter was, vele nieuwe gezichten waren aanwezig. Kortom we hadden er weer zin in!

Ik heb de volgende presentaties bijgewoond:

  • 9:30 uur GDPR door Chris Remeijers
  • 10:50 uur Joomla Templates door Martijn Blokdijk
  • 11:45 uur AA Rating met GTMatetrix door René Kreijveld
  • Pauze
  • 13:30 uur Security voor Joomla door Willem-Jan Ten Wolde
  • 14:25 uur Pagebuilder van Yoothme door Raoul Alderse Baas
  • 15:40 uur je Joomlasiye sneller maken door Mindert Aardema
  • 16:40 uur Joomla Popquiz 

Lees mijn uitgebreide verslag Mijn ervaring over de Joomladagen 2018 NL 

Nog enkele foto's

jd18nl hans kuijpers

jd18nl maarten blokdijk

jd18nl nl radio omroep websites

jd18nl rene kreijveld website sneller maken

jd18nl dank gastsprekers

jd18nl mindert aardema

Na de borrel en nog nagepraat te hebben met o.a. René Kreijveld en Richard van Tilborg zijn Leon en ik tevreden weer naar huis gereden. 

 

Verslag van Leon Kolenburg

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april stonden de Joomladagen weer op het programma. Traditiegetrouw gaan we hier bijna elk jaar naartoe om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes op Joomla gebied. Dit jaar ging ik samen met Johan van der Velde naar de Campus in Eindhoven. Naar een aantal praatjes gingen we samen en er waren afzonderlijke bezoekjes.

Van de afzonderlijke praatjes volgt hieronder kort een verslagje...

Daarom Joomla, een fantastische basis

Tijdens dit praatje van Peter Martin werd belicht waarom een keuze van Joomla een goede keuze is. Zelf heeft Joomla vele mogelijkheden die je kan gebruiken. Daarbij bestaan er vele (bijna 8.000) uitbreid mogelijkheden waarmee je je website kan verfraaien. Het is een gedegen keuzen door zijn flexibiliteit. Er zit een fanatieke community achter die constant werkt aan het verbeteren van de Joomla core. Geregeld komen ook nieuwe functionele en beveiliging uitdates uit. Er zijn vele templates te koop. En in het verleden heeft men veel aandacht geschonken aan de vindbaarheid van de joomla website. Als je voor Joomla kiest is dit een lange termijn keuze. Er zijn vele webbouwers met kennis, op dit moment zijn er al meer dan 40 gecertificeerde Joomla bouwers. Ook het upgraden naar nieuwe versies is gigantisch verbeterd en betekend niet dat je naar Joomla 4 een compleet nieuwe website moet maken. Het is vrij gemakkelijk te onderhouden en met Akeeba kan je gemakkelijk backups maken! Ik heb 10 jaar geleden al de goed keus gemaakt!!

Daarom Joomla, makkelijk content publiceren

Sander Potjer hield een praatjes over het gemakkelijk publiceren van je informatie. Hij ging in op de nieuwe dingen die in de laatste versies zijn toegevoegd. Bijv. een hidden pagina aanmaken in het menu. Het is belangrijk dat de bezoekers de juiste informatie vinden op je website waar ze naar op zoek zijn. Zeker als je een grotere website hebt is het belangrijk dat je je artikelen goed geordend hebt middels een goede naam, tags en categorieën. Ook is het belangrijk dat men de juiste rechten heeft om alleen die dingen te kunnen doen binnen je Joomla website.

Fabrik Workshop

De Fabrik workshop werd gegeven door Eric Beernink, voorafgaande ontving je een ingepakte installatie waardoor we direct konden beginnen. Aan de hand van een 40 pagina’s tellende handleiding werd een ledenadministratie opgezet met verschillende features. Waarbij we een controle van de invoer maakten, databases aan elkaar koppelden etc.

Het was een interessante workshop waarbij we aan de verschillende mogelijkheden van Fabrik mochten proeven. Het is niet iets dat je 123 maakt, het is best complex maar liet wel de uitgebreide mogelijkheden zien. Iets waar ik in de toekomst misschien nog weleens mee ga werken omdat het zeer veel mogelijkheden heeft!

Wordt SMO belangrijker dan SEO

Ruud van Lent hield een praatje over Social Media Optimizing voor je website. In zijn praatje liet hij zien dat we wereld er nu heel anders uitziet en je concurrenten vaak uit een hele ander hoek komen.
Nu uit de virtuele wereld! Uber die geen eigentaxie heeft rondrijden. AirBnB die overnachtingen verkoopt en geen enkel bed heeft. Afhankelijk van het doel van je website moet je de juiste tools inzetten. Zorg dat je middels bijv. je Facebook pagina de mensen naar jouw website komen.
Plaats geen linkje van een filmpje van jou naar Youtube, maar een link naar jouw pagina waarop het Youtube filmpje getoond wordt! Natuurlijk moet je zorgen dat SEO goed geregeld is voor je website, maar met een goede SMO kan je nog meer aandacht krijgen voor je bedrijf!

BitSensor

Dit praatje werd gegeven door 2 personen. Marco Dings deed de introductie en vertelde over beveiliging zoals dit traditioneel was en hoe het er nu en in de toekomst uitziet. Veel meer met kunstmatige intelligentie. En dat wordt ook veel meer gebruikt in beveiliging systemen. Dit was nogal een zeer technisch praatje dat niet veel raakvlakken had met mijn interesse en kennis. Er werd een demo gegeven door Ruben van Vreeland (een ethisch hacker) van een systeem waarmee je direct je beveiliging kon aanpassen op bijv. IP-adres(sen) of geografie. Dus bijv. landen uitsluiten. En dit gebeurt al op een veel eerder stadium dan wanneer men je pagina laadt! Dit is echt iets voor de echte techneuten onder ons.

 

JD18NL groepsfoto

In onze ogen waren de JoomlaDagen 2018 in het nieuwe fortmat geslaagd.